Çin’in sınırları dışında ilk askeri üssünü Cibuti’de kuracağının ortaya çıkmasının ardından, ABD ile Çin Halk Cumhuriyeti Cibuti’de askeri üs ile ilgili tekrar karşı karşıya geldi.26 Ağustos 2015
Çin medyası, Cibuti’nin, ABD’ye Obok Askeri Üssü’nü boşaltması direktifini resmen ilettiğini iddia etti. İddialara göre, ABD askerlerinin Obok’taki kampı boşaltması halinde buraya Çin silahlı gücü yerleştirilecek. Cibuti’nin Obok bölgesinde bulunan ABD askeri üssü, ülkedeki ikinci Amerikan üssü olarak faaliyet gösteriyor. Cibuti ve ABD’li yetkililer ise konu ile ilgili izah yapmaktan ve görüş belirtmekten kaçınıyor. Çin’in bölgedeki çıkarlarını savunmak üzere Cibuti’de kuracağı üste 10 bin askerin misyon yapacağı dile getiriliyor.
Sudan’daki petrol çıkarma çalışmalarının yanı sıra Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan Cibuti’ye kadar uzanan 3 milyar dolarlık demiryolu hattını yapan Çin, bu arada Cibuti’de 400 milyon dolarlık yatırım ile Obok Limanı’nı modernize ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Cibuti’de askeri üs kurması, hem bölgedeki ekonomik çıkarlarını savunmak hem de Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Doğu Afrika’da stratejik bir bölgede mevzi kazanmak istemesi şeklinde değerlendiriliyor.Cibuti Devlet Başkanı İsmail Guelleh, geçen mayıs ayında medyaya verdiği beyanatta, ‘Çin’in hükmünden memnuniyet duyuyoruz’ şeklindeki ifadesiyle, Çin’in ülkesinde askeri üs kuracağını kabul ettiklerini açıklamıştı. Diplomatik kaynaklara göre ABD, Çin ile Cibuti yakınlaşmasını dikkatle izliyor. ABD donanmasının Hint Okyanusu ile Kızıldeniz’deki varlığının Çin’den ötürü tehlikeye girebileceği belirtiliyor.ABD’nin Cibuti’deki 2 askeri üssünde 4 bin asker yer aliyor ve bu üsler anti terör operasyonlarında kullanılıyor. Üslerde büyük bir insansız hava arabulucu filosunun yanı sıra uçak ve helikopter filoları yer aliyor.
TCG Gemlik firkateyni Cibuti’de,12 Eylül.2015
Hint Okyanusu, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu ile mücadelede sancak gemisi olan TCG Gemlik firkateyni Cibuti Limanı’na demirledi. Hint Okyanusu, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu ile mücadelede sancak gemisi olan TCG Gemlik firkateyni Cibuti Limanı’na demirledi.Deniz haydutluğuyla mücadele için oluşturulan çok oluslu filonun komutanlığını Japonya’dan teslim alan Tuğamiral Ayhan Bay, Cibuti Savunma Bakanı Hasan Darar Houffaneh ile bir araya geldi. (…) Tuğamiral Ayhan Bay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘Çok uluslu olarak görev yapan birleşik görev kuvveti 151 komutanı olarak görevimiz, Hint Okyanusu, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu ile mücadele etmektir. Bu mücadelenin içerisinde uluslararası deniz ticaret yollarının güvenliğinin sağlanması hedeflenmektedir’ dedi. TCG Gemlik firkateyninin sancak gemisi olduğunu dile getiren Bay, bölgede deniz haydutluğu ile mücadele için emri altında, 2 Japon, 1 Güney Kore ve 1 de Pakistan savaş gemisinin bulunduğunu söyledi.Cibuti’de yaptığı temaslara da değinen Tuğamiral Bay,’Liman ziyareti için Cibuti’ye geldik. Liman ziyaretinden istifade ile Cibutili üst düzey askeri makamlarla, gerek deniz haydutluğuna karşı alınabilecek tedbirler, gerekse de Türkiye-Cibuti askeri işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında görüşmeler yaptık’ şeklinde konuştu.