EğerAzerbaycan, IMF ve Dünya Bankası’ndan beklenildiği gibi yardım alacak ilk ülkeyse analistlerin sorduğu soru sıranın bundan sonra kime geleceği olacak.
NijeryaIMF Başkanı Christine Lagarde yeni yılın ilk ziyaretini Nijerya’ya gerçekleştirmesi, yerel medyada beklenmedik bir tartışmayı tetikledi. Lagarde Nijerya’da IMF kurtarma planını tartışmak üzere mi bulunuyordu? Afrika’nın en büyük ekonomisi ve en büyük petrol üreticisi Nijerya’nın petrol fiyatlarındaki düşüş ve bütçede bir önceki hükümetin yarattığı tahribat nedeniyle derinleşen bir krizin içerisinde olduğuna şüphe yok. Petrol gelirleri Nijerya’nın döviz gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor. (…)
EkvadorEkvador’un sol görüşlü Başkanı Rafael Correa Aralık’ta vadesi gelen bir tahvil ödemesini gerçekleştirdiğinde bu tarihi bir andı. Ekvador 183 yıl önce ilk kez bir tahvil ödemesinde temerrüde düştüğünden bu yana ülke ilk kez yabancı bir borç ödemesi yaptı. Bu hamle yatırımcı güvenini güçlendirdi. Ancak, Correa’nın dediği gibi ödeme ‘petrol gelirlerinin sıfır olduğu bir yıla denk geldi’. O günden bu yana işler kötüleşti. Ekvador, analistlerin bu yıl IMF programına tabi olabilecek ülke tahminlerinde en çok telaffuz edilen ülkeler arasında bulunuyor. (…)
VenezuelaÖnümüzdeki dönemde bir kurtarma planı olasılığını gözlemleyenler için Venezuela en zor politik bilmeceyi oluşturuyor. Eski güçlü lider Hugo Chávez, IMF ve Dünya Bankası gibi batı kurumlarıyla ve emperyalizmiyle sosyalist mücadeleye dayalı bir düzen inşa etti. Takipçisi Nicolás Maduro da aynı düzeni sürdürdü. Çin’den gelen krediler, düşen petrol fiyatlarının bıraktığı boşluğu doldurmakta yardımcı oldu. Ancak, ekonomi hala sıkıntıda ve borçların geri ödenememesi ihtimali beliriyor. Bazıları, Venezuela’nın bu süreç sonunda IMF’ye dönmekten başka seçeneği kalmayacağını düşünüyor. (…)
Rusya ve KazakistanDağılan Sovyetler Birliğinin en büyük iki petrol üreticisi Rusya ve Kazakistan düşen petrol fiyatlarından büyük darbe yedi. Ama, analistlere göre her iki ülke de kısa vadede kendilerini koruyacak önemli unsurlara sahip. Ancak, petrol fiyatları düşük kalmaya devam ederse her iki ülkede bu durumdan rahatsız olabilir. Rusya yaklaşık 18 ay boyunca bütçe açığını kapatmak için tasarlanmış kötü günler için saklanan fonları tüketebilir. (…)
BrezilyaBu yıl boyunca sürmesi beklenen derin resesyon, yolsuzluk skandalı üzerine politik kriz ve 2015’te dolar karşısında değerinin üçte birini kaybeden para birimiyle Brezilya bir dizi yıldırıcı zorluklarla karşı karşıya bulunuyor.
Liste ilginç gelmiş olmalı. Ülkeler ya Müslüman yada solun iktidarda olduğu ülkeler (Rusya hariç) Türkiye’nin IMF direnişi bakalım bu ülkelere ilham kaynağı olabilecek mi?