Şirketinin halka arzının yerelya da uluslararası olabileceği belirtilirken,halka arza Suudi Arabistan’ın enerji rezervlerinin dahil edilemeyecek.
Suudi Arabistan devlet televizyonu El Arabiya’nın verdiği haberde, şirketin yönetim kurulu başkanının açıklamalarına yer verildi.İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında yapılan röportajda Khalid al-Falih şöyle konuştu:
“Rezervler satılmayacak ama şirketin rezervler üzerinden gelir elde etmesi üzerinde çalışıldı.”
Bu ay başında Economist dergisine verdiği röportajda, Suudi Arabistan Kralı Muhammed Salman, Riyad yönetiminin özelleştirme hamleleri kapsamında Aramco’yu satabileceğini belirtmişti.
ŞİRKET TARİHE GEÇEBİLİRDünyanın en büyük petrol şirketi olan Aramco’nun yaklaşık 265 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Bu da küresel petrol rezervlerinin toplamının yüzde 15’ine denk geliyor.
Analistlerin tahminlerine göre, gerçekleşmesi durumunda ilk kez 1 trilyon doların üzerinde bir şirket halka arz edilmiş olacak.Ancak şirkete yakın kaynaklar, Aramco’nun ebeveyn şirketinin halka arzdan çok şirketinin hisselerini yabancı petrol şirketlerine satmayı düşündüğünü söyledi. (Hürriyet)
Bir haber daha ekleyelim buraya:
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, 5 gün sürecek Ortadoğu turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Şi, Kral Selman ile başkent Riyad’da Yemame Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmede ikili işbirliğinin güçlendirilmesi için başta’İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’ ve ‘gaz soğutmalı nükleer reaktör kurulması’olmak üzere bilim, kalkınma ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda 14 anlaşmanın imzalandığı belirtildi.
Burada bir soru soralım. Aramco (yukarıda ki haberin bildirdiği şekilde uluslararası bir arz olursa) arz edildiğinde Çin bu şirketin hisselerini (kendi enerji devi Sinopec aracılığıyla) toplama yoluna gider mi? Böylece Çin petrol talebini güvence altına alırken bir de İslam ordusunun ‘komuta merkezine’ girmiş olur. Afrika’da açtığı askeri üslerin ardından Arap yarımadasına da bir askeri üs kondurması işi daha da ilginç hale getirebilir. Uzun zamandır kıyameti planlayan sapkın neo-con’lar tarafındanİslam dünyasınaÇin’in yecüc mecüc olduğu propagandasının yapıldığı, özellikle Uygur bölgesi üzerinden Çin-Türkiye ilişkilerinin bozulmaya çalışıldığı propagandaların gölgesinde Aramco arzı dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme olacaktır.