GÜNEŞ BATTI MI?
20’nci asrın ‘Güneş Batmayan İmparatorluğu’ olarak anılan Büyük Britanya, dün neticelenen BREXIT oylamasıyla 1944’de New York’ta kuruluşuna karar verilen AB’nin dağıtılması adımını attı. Baronların İngiltere’den taşınma kararı üzerine İngiliz yönetimi hem servetine servet kattı, hem de “İngiltere’yi terk ediyorsanız o halde bende AB’nizi dağıtıyorum” dedi. İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci iki yıl içinde gerçekleşecek, ancak o güne dek bileşik bir İngiltere’nin kalıp kalmayacağı ya da Güneş’in batıp batmayacağı henüz bilinmiyor.
BÜYÜK SERVET KAZANDILAR
Son ana kadar AB’den ayrılmayacakmış gibi bir hava estiren Büyük Britanya yönetimi, bu sayede kendi para birimini gayri resmi olarak devalüe ederek değerini düşürdü. Resmen yapamadığı bu eylemle kendi ihracatı artıracak olan İngiltere, ABD Doları ve Euro başta olmak üzere pek çok para birimi ve ekonomiye de sarsıcı bir darbe vurdu. İngiltere’nin son hamlesi hem İngiltere, hem de baronların kasası dolarken, Ekim 2016’da gelmesi beklenen büyük küresel finans krizinin hız verdiği dile getiriliyor. Bir türlü faiz artışı kararı veremeyen FED’in de ivedi olarak faiz artışına gitmesi bekleniyor.
AB Mİ PARÇALANIR İNGİLTERE Mİ?
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının ardından İskoçlar da Birleşik Krallık’tan ayrılma oylamasını tekrarlamak istiyor. Kuzey İrlanda ise Birleşik İrlanda kurulması için girişimler başlattı. İngilizlerin AB hamlesine karşılık İRA yeniden devreye sokularak, İngiltere’nin terörle terbiye edileceği dile getiriliyor. İngilizlerin yanı sıra Hollanda, Fransa’da “yaşasın bağımsızlık” sloganları yükselmeye başladı. Hollanda, Fransa başta olmak üzere pek çok ülkenin AB’den ayrılma oylamasına gitmesi gündemde.
HOLLYWOOD’DAN SÜPRİZ HAMLE
CIA ve Pentagon’un gümündeki Hollywood’, ilk bölümü “Bağımsızlık Günü” (Independence Day) adıyla AB’nin genişleme kararı olan 1996’da vizyona giren filmin ikincisini dün aynı anda tüm dünyada “Kurtuluş Günü” adıyla vizyona soktu. “20 yıldır bugün için hazırlanıyor, tıpkı onlar gibi” sloganını kullanan filmin afişinde İngiltere tarafından gelen bir ateşle süper bir güç Avrupa’yı işgale hazırlanıyor. Doğunun karanlıkta gösterildiği filmde onlarca sembolün gizlendiği dikkatlerden kaçmıyor.
BOŞANMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı olmayan BREXIT kararı hemen gerçekleşmeyecek. İngilizler ikna edilip yeni bir hamle gelmezse ‘boşanma süreci’ hemen başlayacak ancak sürecin 2 yıl sürmesi bekleniyor. Sürecin başlaması için ise İngiltere Başbakanının ayrılma kararını AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Bildirimden sonra ise taraflar arasında ayrılma müzakereleri başlatılacak. İngiltere Schengen’e ve Euro’ya bölgelerine dâhil olmadığı için süreç, bunlara dâhil bir ülkeye nispeten daha kolay olması beklense de sürecin yine taraflar açısından hayli sarsıcı geçmesi, ayakta kalabilirse AB ile kalmaz ise de diğer ülkelerle tek tek her alanda anlaşmalar yapılması gerekecek.
SÜREÇ TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?
Türkiye’nin seçim tahminlerinin en ince ayrıntılarıyla ilgilenen BBC, Kralık’ın gizli politikasını ifşa etmemek için ‘milli’ refleksler sergileyerek İngiltere’nin altın golü atmasına yardım etti. Altın golü İngiltere atsa da maç henüz bitmiş değil. Ayrılma kararının istihbaratını alan Almanlar süreci maniple etmek için, bir milletvekilini öldürttü, aynı anda ABD ve Almanya’da failleri öldürülen birer saldırı yaşandı. Fransa iç savaşa doğru sürüklenirken, süreçten en karı çıkan ülke yine Türkiye oldu. Erdoğan, AB üyelik sürecini referanduma götürebileceklerini söylediğinde Türkiye piyasaları olumsuz etkilenmediği gibi halka memnuniyetini dile getirdi.
Şimdi dikkatinizi açılışı bütün dünyada dün yapılan bir filme ve afişine çekmek istiyoruz. Yani Brexit oylamasının sonucunun belli olduğu gün gösterime giren filme. 20 yıl önce kült film olarak bütün dünyada izlenme rekorları kıran Independence Day (Bağımsızlık Günü) filminin devamı olarak çekilen Independence Day Resurgence (Kurtuluş günü) bugün itibariyle tüm dünyada gösterimde.
Kemal Özer, Ömer Kayani, Mehmet Aycan