Tek bir algoritma tüm seçimleri etkileyebilir mi?

Assange, WikiLeaks’in kuruluşunun 10’uncu yılı nedeniyle Berlin’de düzenlenen basın toplantısına, Londra’dan video konferans yoluyla bağlandı.Wikileaks’in ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerden baskılarla karşı karşıya kaldığını ancak bunlara boyun eğmeyeceklerini söyleyen Assange,”Gelecek on hafta boyunca, her hafta yeni bir grup belgeyi yayımlayacağız”dedi.

Üzerinde “hakikat” yazan siyah bir tişörtle basın mensuplarının karşısına çıkan Assange,ABD seçimlerine ilişkin belgeleri 8 Kasım öncesine yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Assange, “

Yayımlayacağımız dosyalar savaşlar, silahlar, petrol,Google,ABD seçimleri hakkında önemli belgeler içeriyor”

şeklinde konuştu.

İlk grup belgenin bu hafta yayımlanacağını aktaran Assange, bunların hangi konuda olacağı hakkında ayrıntı vermedi.
Wikileaks kurucusu, yıl sonuna kadar açıklayacakları belgelerin,üç ülkedeki üç büyük kuruluşun ilişkileri hakkında önemli bilgileri gözler önüne sereceğini de öne sürdü.
O HABERLERİ YALANLADI
Assange, bu hafta özellikle ABD’de Demokrat Parti Başkan adayı Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına darbe vuracak belgeler yayımlayacakları yönündeki spekülasyonları doğrulamazken, bu konuda ABD basınında çıkan haberlerde kendisine atfedilen ifadelerin hatalı olduğunu söyledi.
CLINTON FARKI AÇIYOR
Geçen hafta yapılan ilk başkanlık tartışmasının ardından yapılan ankette Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı iş adamı Donald Trump’a 5 puan fark attı. CNN kanalı ile ORC anket firmasının işbirliğinde yapılan ankette Demokrat Clinton yüzde 47, Cumhuriyetçi Trump ise yüzde 42 oy aldı. Aynı ankette başkanlık yarışındaki diğer adaylar Özgürlükçü (Liberteryan) Parti adayı Gary Johnson yüzde 7, Yeşil Parti adayı Jill Stein ise yüzde 2 oy oranında kaldı. Anketin, geçen pazartesi yapılan ve Clinton’ın ‘üstünlüğü’ ile sona eren ilk başkanlık tartışmasının seçim anketlerinde de eski First Lady’ye yaradığını gösterdiği yorumu yapılıyor. Son haftalarda iki rakip arasında birkaç puana kadar inen farkın yeniden 5 puana kadar çıkmış olmasında, Trump’ın uzun yıllardır vergi ödeyip ödemediğiyle ilgili Amerikan kamuoyundaki tartışmaların da etkisinin olduğu kaydediliyor.
Assange, Wikileaks’in kendisini yenileyip güçlendirerek faaliyetlerine devam edeceğini, gerekirse kendisinin sitedeki görevini bırakacağını ancak sitenin yayımlarını sürdüreceğini dile getirdi.
‘Ekvador’a karşı yapılabilecek baskılar’ hakkında da Assange, dünyanın farklı ülkelerinde, farklı kurumlarda Wikileaks’e bilgi aktaran kişiler bulunduğunu, böyle bir girişimi önceden haber alacaklarını kaydetti.
Assange, Wikileaks’i saldırılara karşı güçlendirmek için yeni bir savunma birimi oluşturacaklarını, bu birime de dünya çapından katılımlar beklediklerini ifade etti.
İsveç’te hakkında verilen tutuklama kararı nedeniyle dört yılı aşkın süredir Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde kalan Assange’ın karara yaptığı itiraz geçen ay reddedilmişti. 45 yaşındaki Assange’ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle İngiliz makamları tarafından tutuklanması ve İsveç’e iade edilmesi bekleniyor.

Davranış Araştırmaları ve Teknolojileri Amerikan Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı Robert Epstein’in iki ülkede 4500 denekle gerçekleştirdiği araştırmaya göre arama

motoruGoogle,kararsız seçmenlerin yüzde 20’sinin (bazı demokgrafik gruplarda yüzde 80’ine kadar) oy tercihini seçmenler ‘farkına varmadan’ etkileme gücüne sahipmiş.
Araştırmacıların ‘Arama Motoru Manipülasyon Etkisi’ (İngilizce kısaltması SEME) adını verdiği bu fenomen o kadar geniş çapta işlev görüyor ki, fark edilmesi hemen hemen imkansız.Yapılan deneylerde, deneklerin sadece bir arama yapmalarından sonra herhangi bir adayı destekleme oranı, yüzde 37 ile 63 arasında artış göstermiş. Yani kararsız bir seçmenin, ismini duyduğu bir adayı merak edip Google’da aratması, o seçmenin o adaya bakışını etkileyebiliyor.Tabii ki Google’ın bir bilgi deposu olarak insanların kararlarını etkilemesi tek başına mümkün değil.Sonuçta sizin bilgi edinmek istediğiniz kişi hakkındaki yazı veya diğer bilgiler Google tarafından üretilmiyor. Ancak Google, arama sonuçlarını sıraya dizerken belirli bir algoritmaya göre davranıyor. O kişi hakkında negatif bilgiler aratmada ilk sıralarda çıkarsa, sizin de fikirleriniz ona göre negatif yönde etkilenebiliyor.Bu durum, yani Google’ın arama motorunda çıkan sonuçların belirli kriterlere göre sıralanması, sadece seçmen davranışlarını değil, günlük yaşamda tüm karar alıp verme durumunu etkiliyor. Herhangi bir markanın, tüketici gözünde iyi ya da kötü bir pozisyona gelişi, arama sayfasında karşısına ilk çıkan sonuçlara göre belirleniyor. Çok az kimse 2. sayfanın ötesine geçme zahmetine katlanıyor, arama sonuçlarında. Dolayısıyla yıllardır Google’ın sıralama kriterleri ve algoritması tartışılmaktadır.Araştırmacıların bulgusu, Google’ın böyle bir manipülasyonda aktif olarak bulunduğu değil, elinde bu gücü tuttuğu üzerine.Google yöneticileri arama sıralarına aktif olarak karışmadıkları varsayılıyor ancak arama motorunun algoritması da sır gibi saklandığı için sonuç sıralamalarının nasıl yapıldığı ‘tam’ olarak asla bilinemeyecek…http://www.iyibilgi.com