Geçtiğimiz senelerde Çin ile ilgili olarak şunları yazmıştık:
“12 Ağustos 2015 tarihinde Çin’in en önemli ticaret hublarından biri olan Tianjin limanında meydana gelen patlama adeta minik bir atom bombasının yıkıcı etkisini meydana getirmişti.
İşin ilginç yanı ise bu patlamadan sadece birkaç gün önce Çin hükümetinin para birimleri Yuan’ın değerini birdenbire ve kimseye haber vermeden düşürerek faiz artırmak üzere olan ABD merkez bankasını çok zor durumda bıraktığı idi. Bu devalüasyon sonucunda ABD merkez bankası uzunca bir süre için faiz artırımından vazgeçmek zorunda kalmıştı. Çin dünya ticaret merkezlerinden gelen tepkilere aldırmayarak para politikalarını bağımsız bir şekilde belirleyeceklerini bildirmiş ve 2 gün sonra 14 Ağustos 2015 tarihinde bu seferde Tietsin kentinde bir petrol depolama istasyonu patlamış ve yine yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı. Çin devletine verilen mesajlar açıktı. “Seni ihracatından ve petrolünden vururum”. 23 Ağustos 2015 tarihinde ise bu kez ABD’nin Uzakdoğu operasyonlarının ana merkezlerinden biri olan Japonya’daki askeri üssünde büyük bir patlama meydana gelmişti.” (29 Nisan 2016)
“Altın borsası şu anda Londra merkezlidir ve Çin, Şangay 5’lisinin kurulduğu şehir olan, Şangay’ı altın borsasının merkezi yapmak için gizli bir savaş vermektedir. Bir süre sonra da elinde bulunan ve gerçek tonajını dünyadan gizlediği altın stoku ile bu amacına ulaşacağını varsaymak zannımızca yanlış olmayacaktır. O zaman İngiltere kraliçesinin altın külçeleri önünde verdiği pozların pek bir önemi kalmayacaktır.” (8 Aralık 2016)
Uzun zamandır beklenen Şangay altın borsası konusu henüz gerçekleşmese de son gelen bilgilere göre Çin’in diğer planı 18 Ocak itibari ile uygulamaya konmak üzeredir.
Peki nedir bu plan?
Bildiğiniz üzere Çin dünyanın en büyük petrol alıcısıdır ama petrolün fiyatı ABD para birimi Dolar ile belirlenmekte ve fiyatların belirlendiği borsalar (Brent, Texas gibi) Batının tahakkümü altında bulunmaktadır. Yukarıda yaptığımız alıntıda bahsettiğimiz “Tianjin” ve “Tietsin” patlamalarında verilen mesajı elinin tersiyle iten Çin “Şangay Uluslararası Enerji Borsası”nı (INE) açmak üzeredir.
“Şangay Vadeli İşlemler Borsası”nın bir parçası olarak çalışacak olan bu borsada işlem yapacak olanlar işlemlerini Çin para birimi Yuan ile yapacaklar ve bu borsa Şangay serbest ticaret bölgesinde bulunduğu için ilk defa olarak yabancı yatırımcılarda bu emtia borsasında işlem yapabileceklerdir.
Hal böyle olunca tüm dünyaya açık bu borsada kullanılan tek para birimi olan Yuan dünyada dolaşıma girecektir. Yuan’ın dolaşıma girmesi ve dünyanın en büyük petrol alıcısının Yuan üzerinden petrol/enerji fiyatlaması yapması petro-dolar denklemi üzerinden imparatorluğunu devam ettiren ABD’ye karşı büyük bir darbe olacaktır. Bu durum, bir süre önce IMF’nin rezerv para birimi sepetine (SDR) giren Yuan/Çin için ikinci büyük zafer olacaktır.
Böylece Çin çok fazla uğraş vermeden kendi para biriminin hızla dünyada tanınmasını ve yayılmasın sağlayacaktır ki bu ABD Dolarının ve imparatorluğun çöküşü demektir.
Bir başka deyişle 4 Temmuz’da doğan Amerika’nın bitkisel hayata girme tarihi 18 Ocak olabilir. Çin her duruma karşılık hazırlıklarını artırmıştır ve bölgede üslenen 5 ABD uçak gemisinin asıl hedefinin Kuzey Kore olmadığının bilincindedir.
Çin’in planları bununla sınırlı değildir ve asıl “altın vuruşunu” yapacağı günü sabırla beklemektedir.
Enteresan bir not olarak şunu da ekleyelim. 18 Ocak 2008 tarihinde gösterime giren ve şeytanilerin dahi çocuğu J.J. Abrams’ın yapımcısı olduğu “Cloverfield”(Canavar) filminde ABD görünmez yaratıkların saldırısı altındadır. Filmin afişine, mesajına ve ABD’de gösterime girdiği tarihe dikkatinizi çekeriz.
“18 Ocak 08”
SON DAKİKA NOTU:
Yazımızı gazeteye gönderdikten sonra gelen son dakika haberle adeta şok olduk:
Doğu Çin Denizi’nde yaşanan gemi kazasında, Panama’da kayıtlı bir şirkete ait olan Sanchi tankerinin taşıdığı yaklaşık 60 milyon dolarlık 136 bin ton petrol denize döküldü. Çin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre petrol tankerinin, kuru yük gemisi CF Crystal ile çarpışmasının nedeni henüz bilinmiyor. Bakanlıktan gelen açıklamada kaza sonucu 30’u İranlı ve ikisi Bangladeşli olmak üzere Sanchi tankerinde bulunan 32 mürettebat üyesinin kaybolduğu söylendi. Sanchi tankerinin İran’dan Güney Kore’ye giderken Çin’in Şangay kıyıları yakınlarında ve 160 mil açıklarında CF Crystal’la çarpıştığı belirtildi.Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Sanchi halen denizde ve üzerindeki mürettebat üyeleri için kurtarma çalışmaları başlattık. Deniz yüzeyinde çok fazla petrol var fakat elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” denildi.24 Mart 1989’da Alaska yakınlarında sahile oturan petrol yüklü Exxon Valdez tankerinin taşıdığı 36 bin ton ham petrol 1.700 km boyunca sahile yayıldı, yaklaşık 400 bin kuş öldü. (Hürriyet, 07.01.2018 – 12:05 )
Peki “kazanın” olduğu yer neresi?
Şangay açıkları.
Hani şu yukarıda bahsettiğimiz 18 Ocak’ta açılacak olan “Şangay Uluslararası Enerji Borsası”nın bulunduğu ve petrolün Yuan ile işlem göreceği şehir.
2015 yılında meydana gelen ve yukarıda bahsettiğimiz Tianjin ve Tietsenpatlamalarından sonra buna da mesaj değil diyebilir misiniz?