Tamam artık, helal olmak üzere…

Türkiye’nin en büyük iki holdingi ‘bitcoin yatırımı için bir araya geliyor. Koç ve Sabancı‘nın dijital paraüretimi için ortak şirket kurmak üzere kolları sıvadığı iddia edildi. İddiaya göre, projeye TCcoin ismi verildi. Holdingler kamusal regülasyonların çıkmasının ardından çalışmalarını hızlandıracak. Proje gerçekleşirse, bireysel girişimcilerin ya da adı-sanı bilinmeyen şirketlerin çıkardığı kripto para dönemi kapanacak.

ŞİRKET KURULACAK 

Sabah’a açıklamalarda bulunan projenin sahibi olan Tcc Teknolojileri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, dijital paranın güvenilir olduğunu göstermek için büyük holdinglere teklif götürdüklerini, onlardan da olumlu yanıt aldıklarını açıkladı. Holdinglerle ortak bir şirket kurmak için çalışmaların başladığını belirten Manas, “Bu projeyi başlattığımızda dünyada ilk kez arkasında büyük holdinglerin olduğu sanal parayı kullanıma sunmuş olacağız” dedi. Holdinglerin bu alanda kamu regülasyonunun henüz olmaması nedeniyle temkinli davrandığını belirten Manas, “Ben yıllardır bu alanda çalışmalar yapıyorum. Türkiye Fütüristler Derneği’nin kurucu başkanıyım. Yani bu alanda tek başıma dijital para arzı (ICO) yapabilirdim. Ancak büyük kurumlarla piyasaya girerek regülasyonun yapılmasını da hızlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

PARAYI KULLANACAKLAR

Holdinglerin çıkaralacak TCcoin’i ürün satışında da kullanması bekleniyor. Koç Holding’in benzin istasyonlarından ev aletlerine hatta arabaya kadar ürettiği birçok ürünü dijital parayla satabileceği belirtiliyor. Sabah’tan İbrahim Acar’ın haberine göre; Aynı şekilde Sabancı Holding’in de tüketicilere ürün satışını bu yolla yapabileceği ifade ediliyor. Alphan Manas, “Projedeki şirketlerle ortaklık yapmamızın amacı kamu otoritesinin bu alanda regülasyonu çıkarmasına zemin hazırlamak. Bugün Türkiye’de ICO yapılabiliyor. Yasal kısıtlama yok. Ama biz yine de büyük gruplarla beraber bunu yapmak istiyoruz. Birlikte hareket edilirse bu olur” dedi.

GÜVEN FAKTÖRÜ SAĞLANACAK

Manas , Türkiye’nin özel radyo süreci yaşadığını, düzenleme olmadan çıkan yayın kuruluşlarının daha sonra yasalarla yoluna devam ettiğini belirterek, “Dijital para da dünyada böyle yürüyor. Holdinglerle projeyi yaptığımızda, yatırımcının güveni sağlanacak” dedi. Arkasında üretim gücü olmayan dijital paraların saadet zinciri gibi algılandığını belirten Manas, “Biz bunu kıracağız” dedi. (…)

http://ekonomi.haber7.com/

Haberi okudunuz. Yazının önemli yerlerini sizin için kırmızı yaptık. Biliyorsunuz bir süre önce Diyanet kripto paralarla alakalı bir yorum yapmış: 
Bizde Diyanet’in bu paralarla ilgili yaklaşımını uzunca bir yazıyla eleştirmiş ve sonunu şöyle bağlamıştık:

Şimdi Diyanete soralım:

Bitcoin’in caiz olacağı aşama, Küreselcilerin Bitcoin üzerinde tam hakimiyeti ele geçirdiklerinden sonraki aşama mıdır?

Ve son bir soru:

Diyanet’in yorumunda geçen “Bitcoin ve Etherium” ileride evlenirlerse ve bu evlilikten bir çocukları olursa, mesela ismini de “IMF Coin” koyarlarsa bu nikah cazi olur mu?

Türkiye Cumhuriyeti devleti de köprülerle, denizaltı tünelleriyle, demiryollarıyla senelerdir ilmek ilmek işlediği “Yeni İpek Yolu” üzerinde yapılan ticarette bu dijital parayı yasal olarak kabul ederse caiz olur mu?

Diyanet şimdiden bunlara da kafa yorsa iyi olur…

http://www.yenisoz.com.tr

Sanırız artık “helal olacağı” aşamaya geliyoruz yavaş yavaş. Türkiye’nin arslanlar gibi şirketleri yeni dijital para çıkaracaklarmış. Diyanet’in yapacağı yorumu merakla bekliyoruz derdik ama:
“Şu Koçlar ve Sabancılar ne kadar şanslılar” diyerek bırakalım…