16 Nisan 2018:
IMF’ye borçlanma altın olmalı dedikten bir gün sonra İran ve Türkiye arasında ilk para takası yapıldı haberi geliyor:
Ve aynı gün gelen diğer haberler:
ABD Rusya ve Çin’in devalüasyonundan şikayet ediyor. Yani ABD Doları hem kullanımdan yavaş yavaş kalkmaya başlarken hem de rakip ülkelerin para birimlerine karşı aşırı değerleniyor. Bu da ihracatını vuruyor.
ABD faiz artırmaya çalışırken Çin’in devalüasyon yapması üzerine neler olduğunu daha önce analiz etmiştik:
(…)
FED FAİZ ARTIRIMI ÖNCESİ ÇİN PARASINI DEĞERSİZLEŞTİRDİ, TİANJİN HAVAYA UÇTU
12 Ağustos 2015 tarihinde Çin’in en önemli ticaret hublarından biri olan Tianjin limanında meydana gelen patlama adeta minik bir atom bombasının yıkıcı etkisini meydana getirmişti.
İşin ilginç yanı ise bu patlamadan sadece birkaç gün önce Çin hükümetinin para birimleri Yuan’ın değerini birdenbire ve kimseye haber vermeden düşürerek faiz artırmak üzere olan ABD merkez bankasını çok zor durumda bıraktığı idi. Bu devalüasyon sonucunda ABD merkez bankası uzunca bir süre için faiz artırımından vazgeçmek zorunda kalmıştı. Çin dünya ticaret merkezlerinden gelen tepkilere aldırmayarak para politikalarını bağımsız bir şekilde belirleyeceklerini bildirmiş ve 2 gün sonra 14 Ağustos 2015 tarihinde bu seferde Tietsin kentinde bir petrol depolama istasyonu patlamış ve yine yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı. Çin devletine verilen mesajlar açıktı. “Seni ihracatından ve petrolünden vururum”. 23 Ağustos 2015 tarihinde ise bu kez ABD’nin Uzakdoğu operasyonlarının ana merkezlerinden biri olan Japonya’daki askeri üssünde büyük bir patlama meydana gelmişti.
2 Aralık 2015 tarihinde ise Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’in para birimi yuan ya da RMB’nin, Özel Çekim Hakkı’nın (SDR) hesaplanmasında kullanılan sepete alınmasına karar verdi. IMF Başkanı Christine yaptığı açıklamada, Çin parası yuan’in SDR sepetine eklenmesi kararının, Çin ekonomisinin küresel finansal sisteme entegrasyonu için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Lagarde, bu kararın ayrıca geçmişte Çin’in parasal ve finansal sisteminde yapmış olduğu ilerlemenin tanınması olduğunu da kaydetti. IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun dün aldığı kararla, yuan, 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren dolar, avro, yen ve sterlinin yanında 1969 yılında yürürlüğe giren SDR sepetinin beşinci para birimi oldu.
Ve son haberimiz.
Türkiye Dolarla ilgili “bir şeyler” yaptıkça IMF’nin Türkiye sevgisi depreşiyor sanki!
ABD’nin de nefreti körükleniyor:
(…) AVUKATLARI “ADİL VE MERHAMETLİ” CEZA VERİLMESİNİ TALEP ETMİŞTİ
Kendisine yöneltilen 6 suçlamanın 5’inden jüri tarafından suçlu bulunan Hakan Atilla hakkındaki karar duruşmasının 11 Nisan’a yapılması öngörülüyordu. Atilla’nın avukatları ise daha önce mahkemeye sundukları 75 sayfalık dilekçede, ömür boyu ya da 95 yıl hapis cezası talebinin aksine kendi hesaplamalarına göre Atilla için dört, beş yıl hapis cezası istenmesi gerektiğini belirterek, müvekkillerine bunun çok altında ”adil ve merhametli” bir ceza verilmesini talep etmişti. Savcılık, ise en az 15 yıl hapis, 50 bin ila 500 bin dolar arasında da para cezası verilmesini istemişti.
Neyse onlar Halkbank davası ile uğraşırken İran – Türkiye arasında para takası gerçekleşmiş. Bunu Rusya ve diğerleri de izleyecektir.
Hayırlı olsun…
İsterlerse 1 TL’yi spekülasyonlarla 6 Dolar yapsınlar, ABD Dolarının çöpe gitme günleri gelmiştir…
One comment
Comments are closed.