Ömer Kayani
2016 yılından beri, geçmiş örnekleri de vererek, her “7 senede bir” düzenli olarak dünyada ekonomik yıkımların nasıl gerçekleştirildiğini anlatmaya çalışıyoruz.
Bir önceki büyük ekonomik yıkım 2015 senesinde meydana geldiğinde piyasalardan 11 trilyon doları silmiş, daha doğrusu belli merkezlere aktarmıştı.
7 sene sonra yine aynı döngüye geçen ay girdik ve bunu 2 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabımızdan duyurarak ilgilenenleri şöyle uyardık.
“Hayır dünyayı sallayacak. Shemitah zamanı geldi çattı. 7 ve özellikle 9 Eylül tarihine dikkat diyerek uyaralım. 7 yıllık döngünün bitiş ve başlangıcı. Borsalar vb. ilgili yerlerde büyük buharlaşma zamanı. Siz 28 Ağustos’dan 25 Eylül’e kadar dikkatli olun.”
İşte o işaret ettiğimiz tarihlerden 9 Eylül günü bakın ne oldu?
“Boston ve Dallas Fed başkanları, geçen yılki sermaye piyasaları işlemlerinden dolayı ortaya çıkan etik endişeleri gidermek için 30 Eylül’e kadar bireysel hisse senedi varlıklarının tümünü satacaklarını duyurdu.”
Hani bizler çok ahmak insanlarız ya, beyefendiler durmuşlar beklemişler Shemitah döngüsünün başladı gün portföylerindeki hisse senetlerini “etik nedenlerle” boşaltacaklarını söylemişler.
13 Eylül günü bunun şifreli bir mesaj olduğu konusunda sosyal medya hesabımızdan tekrar uyardık.
“Hiç şaşırtmazlar. Bir ay önce 7-9 Eylül tarihinlerine dikkat demiştik. İki FED üyesi “etik nedenlerle” hisse senedi portföylerini boşaltacaklarını ilan ettiler. Ne zaman? 9 Eylül günü. Mesajı alanlar almıştır. ABD borsalarında ve dünyada yıkım için geri sayımı başlattılar.”
Gerçekten de mesajı alanlar almıştı ve aynı haftanın son günü olan 17 Eylül Cuma gününde ABD ve Çin borsalarında büyük düşüşler başladı ve ve bizim bu yazıyı kaleme aldığımız 21 Eylül gecesinde düşüşler hız kesmeden sürüyordu.
Diyebilirsiniz ki bu durum “Amerikan FED’in hafta ortası faiz artırımı/hisse senedi alımını azaltma” korkusunun tetiklediği bir durum ve buna ek olarak “Çinli emlak devi Evergrande iflasın eşiğinde.”
Ne derler bilirsiniz.
Hikayeyi kontrol eden dünyayı kontrol eder.
Yapılmak istenen şeye uygun bir hikaye bulmak bu insanlar için o kadar kolay ki.
Buyrun size aynı günlerde patlayan bir başka haber.
“FED Başkanı Powell’ın pandemi sırasında Merkez Bankasının aldığı aynı türlerde tahvillere sahip olduğu ortaya çıktı.”
Patladı dediğimize bakmayın, sadece ağız alışkanlığı, yoksa kimsenin umursadığı filan olmadı.
Anlayacağınız finans piyasalarında önden/içeriden bilgi ve planlı bir şekilde patlatılan krizlerden kazanç sağlama çok normal bir durum olarak karşılanıyor.
Asıl konumuza girmeden izninizle şu kısa hatırlatmayı da yapalım.
Tam bir sene önce bu sütunda kaleme aldığımız “Geleceği kurgulayanlar, zamanı donduranlar” başlıklı yazımızda detayları ile “The Economist” dergisinin yıllık kapaklarının sadece o seneyi değil 5 sene sonrasını da anlattığını düşündüğümüzü yazmış ve örneklerle konuyu anlatmıştık. (Eğer konu ilginizi çekiyorsa lütfen önce bu yazımızı internetten okumanızı rica edelim)
Yani 2015 kapağı – aynı zamanda 2020 yılını gösterirken, 2016 kapağı 2021 yılını anlatmaktaydı.
Araştırmacı yazar rahmetli Aytunç Altındal’ın şu sözüne de atıfta bulunmuştuk.
“Yönetenler var, bir de yönetilenler var. Bir defa yönetenlerin takvimi farklı. Siz 365 günlük bir takvim kullanıyorsunuz bu adamların takvimi sadece 360 gün. Orada 5 gün yok ve tam 500 yıldır bu takvimi kullanıyorlar. Dolayısıyla 500×5 yapınca onlar hayatı 2500 gün öncesinden planlıyorlar/biliyorlar. Bugün ortaya çıkan ve sizin yeni zannettiğiniz bir şeye bu adamlar 2500 gün önceden karar vermiş oluyorlar.”
Tüm bunları niye hatırlattık.
“The Economist” dergisi bizim bir ay öncesinden “7 yıllık ekonomik kriz döngüsü başlıyor” diye işaret ettiğimiz günlere denk düşen 18-24 Eylül 2021 tarihli sayısını çıkardı.
Bir dostumuz dergiyi gönderince ilk dikkatimizi çeken şey derginin 2015 yılı kapağına çok benzediği oldu.
2015 senesinde 11 trilyon doları buharlaştıran kriz olmuştu, değil mi?.
Her bir bölümü ayrı ayrı analiz edebilecek yerimiz olmadığı için her iki kapağın neredeyse aynı yerlere denk gelen mesajlarını rahatça eşleştirebilmeniz için numaralandırdık.
Sütunumuz hepsini ayrı ayrı ele almaya yetmeyeceği için çok kısaca anlatalım.
“Alice Harikalar Diyarında” kitabını bilirsiniz. Yelek giymiş pembe gözlü bir tavşanı takip edip onun ardından tavşan deliğine atlayınca kendisini tamamen farklı bir dünyada bulmuştu Alice.
İşte yine bu masal kitabının teması kullanılmış ve Alice yelekli tavşanla birlikte içerisinde bu farklı dünyanın başladığı çukura doğru güle oynaya giden kripto paraları (Etherium, Bitcoin vs.), ABD dolarını (fiat paralar) İngiltere merkez bankasını (Merkez bankaları) ve borsaları seyrediyor.
Burada “çok farklı bir finans sisteminin kurulmak üzere olduğu mu” yoksa “herkesi çukura düşürecek bir büyük kriz mi” anlatılıyor sorularını akla geliyor.
Nitekim “Merkeziyetsiz finansın (DEFI) vaatleri ve tehlikeleri” başlığıyla konuyu ele alan dergi mevcut sistemle merkeziyetsiz sistemin, gerçek dünya ile sanal dünyanın handikapları konusunda oldukça çarpıcı sorular soruyor.
Mesela şu vurgu önemli:
“Zincir üstü (blockchain) kontrat sizin bir eve sahip olduğunu söyleyebilir ama sadece bir polis (gerekirse) o evden (başkasının) zorunlu tahliyesini yapabilir.”
Bir başka deyişle iki ayrı dünyanın bir noktada anlaşması, haşrolması gerekmektedir.
Derginin kapağına dönersek,
Paralar ve merkez bankaları güle oynaya çukura doğru yol alırlarken 2015 dergi kapağında gözüken masalın ünlü daima sırıtan kedisi yine aynı yerde oturup etrafı gözlüyor. 2015 kapağında Brexit ile tekerleri patlamış İngiliz markalarına doğru bakarken, bu kez İngiltere merkez bankası olan para yine tam kedinin altına denk getirilmiş.
İlginç değil mi?
Kedi demişken, masalda geçen Cheshire kedisi ilginç bir karakter. Birden ortaya çıkan ve birden kaybolan, Alice ile kafa karıştıran zaman zaman felsefi diyaloglara girerek onu şaşırtan, kraliçe tarafından kafası uçurtulduğunda bile ölmeyen ve kendisi ortadan kaybolduğunda bile sırıtması ortadan kaybolmayan bir karakter.
Hem dünyaya tepeden bakıp hem de çoğunlukla ortalarda görünmemeyi başarabilen ve her zaman insanlara karşı sırıtan (alay eden mi desek) bir kedi.
Kimi temsil ediyor dersiniz?
Peki 8 numara olarak işaretlediğimiz her iki kapakta aşağı düşen paralar varken 2015 kapağında yemek yiyen (gıda parolası) Çinli çocuğu ve “panik” “FED” yazılarını görebiliyor musunuz?
- 2 numaralı resimlerde okların 11.5’i ve tavşanın saatinin 11.50 civarını işaret etmesi (5 Kasım)
- 9 numarada Brexit ile İngiliz bayraklı gitar AB davulunu patlatmışken benzer bir resmin sopası ile çukurun başında bekleyen tavşan olması,
- 6 numarada bir tümsek üzerinde şut çekilmeye hazır bir rugby topu şeklinde “yeşillenmiş dünya” varken yeni kapakta tüm resmin daire içine alınarak yine yemyeşil bir dünya (iklim anlaşması çalışmaları) tasvir edilmesi ama bu kez tümsek yerine çukur çizilmesi,
- 10 numarada “fareli köyün kavalcısının” yerini Alice’i yeni bir dünyaya götüren “tavşanın” alması,
- 7 numarada “kızıl mantarın” ve “kızıl Çin bayraklı büyümeye çalışan pandanın” olması
- 5 numarada “yavaş yol alan yeşil kaplumbağanın” yerini üzerinde kripto para hesapları motifi işlenmiş ve çukurun başında bekleyen bir “yılan” olması,
Sizce tesadüf mü?
Peki yeni kapakta tüm resmin üzerinde belli belirsiz bir parmak izi motifini görebiliyor musunuz?
2015 kapağında Alice’in yanında duran sanat eseri tablonun yeni kapakta gözükmediğini ve Alice’in elinin tam orada bir şeyleri işaret ettiğini anlamak için yakın zamanda hayatımıza giren sanat eserlerinin NTF’leştirilmesi (Non Funcible Token) konusunu bilmek gerekmiyor mu?
Son bir notla bitirelim ki yanlış anlama olmasın.
Eğer olacaksa ekonomik yıkımın hemen başlayacağı iddiasında değiliz, Shemitah döngüsü 2022 yılını da içine alan bir süreçtir.
Herşeyinizi elinizden alıp sizi “daha mutlu” kılmak isteyen şeytanlara karşı dikkatli olmanız gereken 1 yıllık geri sayım başladı.