Çin en son bunu yaptığında ne olmuştu? Hatırlatalım…

screenshot_45

Yuan, Çin piyasalarının bir haftalık tatilin ardından tekrar açılmasıyla birlikte dolar karşısında dört ayın en sert kayıbın gerçekleştirdi.Şanghay’da işlem gören yuan, yüzde 0.46 değer kaybetti ve 6.7051 seviyesine gerileyerek Eylül 2010’dan bu yana görülen en zayıf seviyesini gördü. Çin dışında işlem gören yuan, tatil sırasında yakın seviyelerde düşüş kaydetti. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) sermaye çıkışlarını sınırlandırmak için yuanı 6.7 seviyesinden daha güçlü tutumak istediğine ilişkin bir spekülasyon vardı. Sigapur’da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Tommy Xie, “Bu durum, yuanın gelecekteki seyrinin olaylara daha fazla bağlı olduğunun sinyalini veriyor: Geçtiğimiz hafta gördüğümüz gibi dolarla ilgili önemli bir olay olduğunda Çin yuanın değer kaybetmesine izin verecektir. Bugün çok önemli ve piyasa yuanın 6.7’nin üzerinde katayıp kapamadığını dikkatle izleyecek” dedi.

www.bloomberght.com

HATIRLATALIM:

screenshot_46

FED FAİZ ARTIRIMI ÖNCESİ ÇİN PARASINI DEĞERSİZLEŞTİRDİ, TİANJİN HAVAYA UÇTU
12 Ağustos 2015 tarihinde Çin’in en önemli ticaret hublarından biri olan Tianjin limanında meydana gelen patlama adeta minik bir atom bombasının yıkıcı etkisini meydana getirmişti.

cc8ea1_e0b767b88da44229898db444b8edb49a-mv2

İşin ilginç yanı ise bu patlamadan sadece birkaç gün önce Çin hükümetinin para birimleri Yuan’ın değerini birdenbire ve kimseye haber vermeden düşürerek faiz artırmak üzere olan ABD merkez bankasını çok zor durumda bıraktığı idi. Bu devalüasyon sonucunda ABD merkez bankası uzunca bir süre için faiz artırımından vazgeçmek zorunda kalmıştı. Çin dünya ticaret merkezlerinden gelen tepkilere aldırmayarak para politikalarını bağımsız bir şekilde belirleyeceklerini bildirmiş ve 2 gün sonra 14 Ağustos 2015 tarihinde bu seferde Tietsin kentinde bir petrol depolama istasyonu patlamış ve yine yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı. Çin devletine verilen mesajlar açıktı. “Seni ihracatından ve petrolünden vururum”.  23 Ağustos 2015 tarihinde ise bu kez ABD’nin Uzakdoğu operasyonlarının ana merkezlerinden biri olan Japonya’daki askeri üssünde büyük bir patlama meydana gelmişti.
2 Aralık 2015 tarihinde ise Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’in para birimi yuan ya da RMB’nin, Özel Çekim Hakkı’nın (SDR) hesaplanmasında kullanılan sepete alınmasına karar verdi. IMF Başkanı Christine yaptığı açıklamada, Çin parası yuan’in SDR sepetine eklenmesi kararının, Çin ekonomisinin küresel finansal sisteme entegrasyonu için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Lagarde, bu kararın ayrıca geçmişte Çin’in parasal ve finansal sisteminde yapmış olduğu ilerlemenin tanınması olduğunu da kaydetti. IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun dün aldığı kararla, yuan, 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren dolar, avro, yen ve sterlinin yanında 1969 yılında yürürlüğe giren SDR sepetinin beşinci para birimi oldu.
Herhalde konuyu anlatabildik. Çin’den gelebilecek patlama haberlerine dikkat diyoruz…
İlgili eski analizlerimiz: